04 Feb
04Feb

Cea mai veche formă de artă sunt bijuteriile, existând cu mult înaintea picturilor rupestre. 

Pentru prima dată oamenii au conceput obiecte care nu erau folosite la apărare, ci la reflectarea sinelui.

Hai  facem o mică incursiune în istoria lor !

Paleolitic

Ne întorcem în timp în Paleolitic, acum 115.000 ani și descoperim ne-am împodobit cu scoici deosebite și sidefate. 

In Spania, în regiunea Cueva de los Aviones sau descoperit primele podoabe formate din scoici înșirate, având urme de pigmenți și orificii pentru a fi legate.


podoabe-neolitic-spania-cueva-de-los-aviones


Cu timpul podoabele au devenit mult mai complexe. 

Astfel pene interesante, bucăti de lemn colorat, lut decorat cu pietricele, oase, dinți, fildeș sau pietre lucioase au devenit obiectul noilor bijuterii. 

Oamenii au fost atrași de pietrele colorate și strălucitoare datorită frumuseții și energiei pe care o emană. 

Simțeau legătura puternică pe care o au cu natura, plantele și cu pietrele semiprețioase ale Pamântului la fel cum simțeau conexiunea cu alte persoane. În general oamenii alegeau pietrele în funcție de culoarea preferată

Când privim pietrele ochii noștrii percep unda de lumină  refractată de structura internă a acestora, iar cu cât indicele de refracție este mai mare cu atât pietrele sunt mai strălucitoare.

Odată cu descoperirea metalelor prețioase ca aurul și argintul oamenii au realizat le pot combina cu misterioasele pietre semiprețioase și astfel podoabele au ajuns la rangul de bijuterii.

Istoria bijuteriilor ne arată dovezi despre importanță podoabelor în viață oamenilor.

Până în anul 1100 e.n bijuteriile nu s-au încadrat în nici un curent și se privesc în funcție de civilizațiile care le-au conceput.

Civilizația sumeriană

Civilizația sumeriană avea bijuterii din aur și argint împodobite cu  lapis lazuli, carneol și agate.

Printre cele mai vechi exemple de bijuterii se numără cele găsite în mormântul reginei Puabi, datând din anul 3000 î.Hr.  

În criptă, partea superioară a corpului reginei era acoperită cu un fel de halat din aur, argint, lapis lazuli, cornelină, agat și calcedonie, marginea inferioară decorată cu o margine franjurată din aur mic, cornelină și lapis lazuli.

Lângă brațul ei drept erau trei ace lungi de aur cu capete de lapis lazuli, trei amulete în formă de pește - două din aur și una din lapis lazuli - și o a patra amuletă de aur cu figurile a două gazele așezate. 

Pe capul reginei se aflau trei diademe, fiecare mai mică decât cea de dedesubt, fixate pe o bandă largă de aur: prima, care cobora pentru a acoperi fruntea, era formată din inele mari care se încuiau, în timp ce a doua și a treia erau realizate din frunze de plop și salcie.

cercei-din-aur-si-pin-metalic-si-colier-din-lapis-lazuli-din-marmantul-reginei-Nin-Puabi-din-Ur-Sumeria

Cercei de aur, pin metalic si colier din aur si lapis lazuli din mormantul reginei Nin Puabi din Ur Sumeria

 

bijuterie-sumeriana-antica

Bijuterii din mormântul regal din Ur Sumeria

parte-din-diadema-de-ceremonie-a-reginei-nin-puabi-din-ur-sumeria

Parte din diadema de ceremonie a reginei Nin Puabi din Ur Sumeria

bijuterii-sumerienie-regina-nin-puabi

Bijuteriile reginei Nin Puabi din Ur Sumeria

Bijuteriile sumeriene erau și un instrument util în diplomație, un motiv de război, dar și un instrument al campaniilor militare, mai ales în perioada asiriană. Bărbații sumerieni purtau brățări, cercei, coliere, bentițe sumeriene, femeile purtau cercei mari sub formă de semilună, flori din foi de aur, curele, coliere mari, ace de rochie și inele din metale prețioase.

Valea Indului

Civilizația de pe Valea Indului s-a remarcat prin marea varietate de pietre folosite.

Cei 5000 de ani de tradiție a bijuteriilor și-au spus cuvântul, astfel că în India Antică vedeam peste tot brățări, coliere si cercei colorati și sofisticati. 

Artizanii știau să prelucreze extrem de bine și să dea valoarea pietrelor semiprețioase, carneol, agata, turcoaz si să  le fațeteze pe cele prețioase. 

Cerceii erau lucrați manual, din argint, email, pietrele prețioase și semiprețioase sculptate în forme deosebite si rafinate. 

bijuterii-valea-indului

Bijuterii Antice de pe Valea Indului

Bijuterie India Antica

Bijuterie India Antica

Civilizația Egipteană

Civilizația Egipteană realiza bijuterii ample, sofisticate, decorate în principal cu pietre prețioase și semiprețioase : turcoaz, ametist, malachit, granat, lapis lazuli, amazonit, onix, alabastru, porfir, serpentin. 

Egiptenii iubeau bijuteriile și se accesorizau toți indiferent de clasa socială. Pe lângă înfrumusețare acordau purtătorilor putere magică.

Bijuteriile egiptene antice erau și o monedă perfectă pentru un comerț înfloritor. Cantități mari de bijuterii au fost descoperite în regiuni din Orientul Mijlociu, Asia Minor sau în Mediterană.

 

colier-egiptean-antic

Colier egiptean antic - Usech

scarabeu-bijuterie-egipteana

Pectoral sub forma unui scarab sacru

cercei-cu-coroane-egiptene

Cercei cu coroane egiptene

bijuterie-egipteana-antica

Bijuterie egipteana antica

bratara-egipteana-antica

Bratară egipteană antică

Civilizația chineză

Bijuteriile în China au apărut încă din Neolitic, 5000 i.Hr.

Pe măsură ce oamenii au învățat să le fabrice am avut și talismane care protejau purtatorii și ofereau și o idee despre statutul social a acestuia. Femeile și bărbații din China Antică purtau tot felul de bijuterii, ace de păr, inele, brățări, centuri cu pietre prețioase, jad.

Cele mai populare tipuri de design erau dragonul și pasărea Phoenix, dragonii albaștri erau marca regalității. 

Coralul și turcoazul se foloseau în bijuterii obținute prin tehnica filigranării. 

Dinastia Shang-Yun ce a existat între anii 1766-122 î.C a fost promotoarea bijuteriilor in China. 

Primele podoabe executate au fost amuletele din jad, tot felul de ornamente pentru părul femeilor cât şi centurile frumos împodobite ale bărbaţilor. 

În principiu aceste centuri erau ornamentate cu catarame din bronz; dar începând din Dinastia Han şi până în Dinastia Tang s-au realizat seturi complete de centuri cu plăci lucrate în jad şi agate.

Bijuterii China Antica

Grecia Antică

În antichitate, grecii au utilizat foarte puțin pietrele prețioase, deoarece nu credeau în puterea lor miraculoasă. 

Colierele, cerceii, pandantivele și medalioanele erau sofisticate și extrem de rafinate. 

Cerceii erau atât de masivi și sofisticați, încât urechea susținea greutatea lor prin intermediul unor diademe care se sprijineau pe partea superioară a urechii. 

Diversitatea formei la cercei din aur a atins apogeul în această perioadă în bazinul mediteranean. 

Medalionul sculptat sau cameo a apărut în timpul lui Alexandru cel Mare și, prin lege, era permisă sculptarea doar a portretului său. 

Odată cu dispariția lui Alexandru cel Mare, medalionul a început să conțină și sculpturi mai realiste, fiind foarte rapid adaptat și sub formă de broșe sau medalioane pentru păr. 


fibula-bijuterie-greceasca-antica

Fibulă (Brosă)

inel-carnelian-si-aur

Inel Athena carnelian si aur

Imperiul Roman

Bijuteriile romane erau general, supradimensionate si erau decorate cu pietre colorate, rubine, safire, smaralde, topaz, chihlimbar, jasp, onix, lapis lazuli, carneol, peridot, cu un design deosebit si spectaculor

Materialele din care erau confectionate proveneau din diferite provincii romane. Perlele proveneau din Golful Periș, smarald sau peridot din Egipt, carneol sau onix tocmai din Persia, safir din India și Sri Lanka.

 Broșe și brățări din aur erau accesorii purtate oriunde atat de femei cat si de barbati.

Femeile purtau  bratara spin la nivelul brațului, iar luptătorii romani aveau brățări din aur pentru protecție. 

Temele proprii se împleteau cu temele împrumutate de la alte culturi în privința bijuteriilor romane. 

Brățara șarpe era cea mai cunoscută în Imperiul Roman și a fost preluată de la greci conform specialiștilor în bijuterii.

Femeile adorau să poarte cercei și pentru că erau purtați mereu și erau prea grei deformau lobul urechilor. 

Brățările din bronz, os erau și ele tipice epocii romane din istoria bijuteriilor. Multe brățări erau confecționate din șist, un material moale care se folosea pentru bijuterii complexe.

Inelele erau confecționate din argint, aur, bronz, fier, șist, aveau și pietre prețioase uneori. 

Colierele de turcoaz erau la fel de comune și aveau forme și un design îndrăzneț.

Bijuterii Roma Antica

cercei-din-aur-eros-roma-antica

Cercei din aur Eros Roma Antica

Terminale bratara din aur cap de berbec pentru bratara de cristal  

Roma Antica


Biblia

În Biblie se menționează că 12 pietre semiprețioase împodobeau pieptarul lui Aaron - primul Mare Preot al Israelului, fratele mai mare al lui Moise (Exodul 28). Ele reprezentau cele 12 triburi ale lui Israel.  

Marele Preot purta un acest pieptar din aur cu pietre prețioase, grupate pe patru rânduri a câte trei pietre pe fiecare rând, când își îndeplinea îndatoririle de preot. 

El reprezenta "poporul ales" în fața lui Dumnezeu. 

Cele 12 pietre prețioase erau: smarald,  peridot sau topaz, carneol sau rubin, diamant, lapis lazuli, granat, ametist, agaț, safir, jasp, onix, beril .




Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.