Când am început colaborarea pentru crearea site-ului bijuteriilor Cristal Celest, nu m-am gândit vreodată că drumul meu va implica și scrierea unor mici articole despre pietrele prețioase și semiprețioase înserate în designul lor. Ideea a luat naștere în cadrul unei discuții cu creatoarea lor, Corina Adriana Naherniac. Și cum sunt un om al lucrurilor făcute am dat <create blog page> (zâmbesc în timp ce scriu) și... iată-mă! Cum nu am mai scris conținut, bineînțeles că o să aplic ce am învățat la Workshopul Google despre SEO, iar inspirația o să-mi vina tragând cu ochiul la articole scrise de alții. Astăzi voi povesti despre perle.
Perlele au fascinat prin delicatețea și puritatea lor atât pe muritori cât și pe zei. Ele sunt echilibrul sublim între feminitate, eleganță și rafinament, un simbol universal al distincției. V-ați întrebat vreodată ce le face oare atât de frumoase și dorite?
De-a lungul istoriei perla s-a dovedit a fi cea mai cautată bijuterie. In antichitate perlele erau un simbol al Lunii și se considera ca aveau puteri magice iar in China exista o legenda despre ele că sunt lacrimi de sirenă.
În Roma antică, perlele erau considerate cel mai înalt simbol al bogăției și statutului social, iar în Grecia erau un simbol al iubirii și al căsătoriei. În Egipt, perlele erau îngropate împreună cu defunctii pentru a servi drept decorațiuni în viața de apoi. În Evul Mediu cavalerii le foloseau ca protectie în luptă, în timp ce în timpul Renașterii, în mai multe țări ale Europei, a fost interzisă purtarea lor, cu excepția nobilimii. Regina Elizabeta I a Angliei avea o pasiune atât de puternică pentru perle încât purta câte 7 șiraguri de perle. Tot ea a fost posesoarea unei rochii încrustată cu 3.000 de perle. Secolul XX a asociat perlele ţinutelor revoluţionare ale lui Coco Chanel, precum și cu femei renumite ca Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy, Regina Elisabeta a-II-a și prinţesa Diana, iar lista poate continua.
Regina Elisabeta I
Elisabeth Taylor
Filmul Anne of Thousand Days/ Anna Celor o Mie de Zile, anul 1969
,,La Pelegrina " cea mai faimoasă perlă din lume de 11,2 g în formă de pară
Elisabeth Taylor
Filmul Ash Wednesday/ Miercurea Cenusii, anul 1973
Șirag de perle și brățară asortată .
Elisabeth Taylor
Filmul Ash Wednesday/ Miercurea Cenusii, anul 1973
Cercei detașabili cu perle naturale în formă de picătură, realizați din două perle naturale unite printr-o circulară și diamante marchize
“O femeie are nevoie de nesfârșite șiraguri de perle”. Coco Chanel
Audrey Hepburn
Filmul Breakfast at Tiffany/ Mic dejun la Tiffany anul 1961
Jackie Kennedy
Regina Elisabeta a-II-a
Printesa Diana
Denumirea vine de la latinescul ,,pernă'' sau picior. Numele românesc de ,,mărgăritar'' folosit de care români provine din “margarítēs”, derivat dintr-un cuvânt sanscrit tradus ca “pur”.
Perlele naturale iau naștere atunci când între cochilie și manta pătrunde un corp străin (un parazit micro-organic sau un fir de nisip). Acesta irită mantaua care începe să secrete sidef prin celulele epiteliale, pentru a se proteja de o posibilă iritație. Molusca depune în jurul acelui corp mii și mii de straturi concentrice de sidef, care duce la formarea perlei. În timpul procesului de formare al perlelor, care dureaza între 10 și 20 de ani, lumina pătrunde în straturile foarte subțiri de sidef, producând fenomenul de irizație al perlei. Fiecare scoică secretă o culoare unică de sidef, de aici rezultând unicitatea lor.
PERLE NATURALE. PERLE DE CULTURA.
Perlele se diferențiază, înainte de toate, după proveniență. Dacă s-au format în mod natural, dacă sunt rezultatul unei creșteri într-un habitat controlat sau dacă sunt imitații.
Perlele naturale se formează fără intervenţia omului. Întreg procesul are loc în mediul natural, singura intervenție umană fiind procesul de recoltare. Perlele naturale au formă neregulată și sunt o raritate în zilele noastre. Astăzi prețurile la care se vând perlele naturale au ajuns la valori extrem de mari, de multe ori fiind vândute prin intermediul caselor de licitații. Poluarea, vânătoarea excesivă sunt principalele cauze care au condus la dispariția speciilor de moluște care ne ofereau minunatele perle. Raritatea lor, astăzi, fac din perlele naturale noi un accesoriu extrem, dar extrem, de scump.
Perlele de cultură au aparut la inceputul secolului XX și provin din crescătorii. Nu mai vorbim de decenii, ci de patru sau cinci ani necesari creșterii lor. Perlele de cultură sunt și de două feluri: perle de cultură de apă sărată și perle de cultură de apă dulce. Aceste din urmă sunt cultivate pe cursurile râurilor sau în apa lacurilor. Marea majoritate a perlelor pe care le vedeți în vitrinele magazinelor provin din cultură.
AVANTAJELE ALEGERII BIJUTERIILOR CU PERLE
Vrei să știi care sunt avantajele purtării bijuterilor cu perle? Am enumerat mai jos câteva motive pentru a le deține în colecția personală.
STIATI CA:
Cea mai veche perle naturală din lume a fost descoperită recent pe o insula de lângă Abu Dhabi și are o vechime de 8000 de ani?
SURSE: